Karin Hederos är forskare i nationalekonomi vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet och gästföreläsare vid Handelshögskolan i Stockholm. Där undervisar hon och kollegan Anna Sandberg Trolle-Lindgren på masterkursen ”Gender and the labor market”.

Medlingsinstitutets årliga rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män används i undervisningen på kursen för att ge en översikt av könsskillnaderna på den svenska arbetsmarknaden.

–  I undervisningen utgår vi från det aktuella könslönegapet. Vi belyser därefter, i tur och ordning, hur könslönegapet och glastaket har utvecklats över tid, vilka faktorer som bidrar mest till könslönegapet, och hur könslönegapet skiljer sig från könsskillnaden i arbetsinkomster, säger Karin Hederos.

Det är tredje året som löneskillnadsrapporten används på kursen.

– Vi uppskattar särskilt att rapporten numera innehåller en beskrivning av könsskillnaden i arbetad tid och arbetsinkomst. De delarna är avgörande för att förstå skillnaderna mellan kvinnor och män på den svenska arbetsmarknaden. Vi är också glada att rapporten översätts till engelska eftersom vår kurs har en majoritet internationella studenter!

Dokument:

Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2023 (pdf, 6 mb)

Länkar:

Löneskillnaden mellan kvinnor och män

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.