Publicerat

Här hittar du våra publikationer, remissvar och nyhetsartiklar. Vi har även ett nyhetsbrev som kommer ut en gång i månaden (med undantag för juli) och som innehåller ett urval av våra nyheter. Prenumerera på nyhetsbrevet här (extern länk via Get a Newsletter).

Arbetstider – men inte som vi trodde

NYHET

GD:s blogg

Kollektivavtal

Lönebildning

Under sommaren kom utspel från olika håll om krav på förkortade arbetstider. Vårdförbundet gick i strejk för att driva igenom en kortare veckoarbetstid. LO bestämde på sin kongress att krav på arbetstidsförkortningar skulle drivas i avtal och inte lagstiftningsvägen. En socialdemokratisk arbetsgrupp presenterade en vision om en lagstiftad veckoarbetstid på 35 timmar.

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. augusti 2024

PUBLIKATION

I denna rapport går vi igenom den senaste statistiken för löneutvecklingen i Sverige. Lönerna ökade med 3,8 procent i augusti jämfört med samma månad förra året.

Högre reallöner med lägre räntor

NYHET

Lönestatistik

Lönerna i hela ekonomin ökade med 3,8 procent i augusti 2024 jämfört med samma månad året innan. – Lönerna ökar dubbelt så snabbt som konsumentpriserna inklusive boräntekostnader, säger Medlingsinstitutets makroekonom Petter Hällberg.

Industrilönerna i Sverige och Tyskland följs åt

NYHET

Lönestatistik

Sveriges kostnadsmässiga konkurrenskraft har stärkts sedan 2020. De svenska löneökningarna har hållit jämna steg med Tyskland samtidigt som kronan försvagats och industriproduktiviteten ökat mer än i de flesta andra länder. Det visar en ny analys från Medlingsinstitutet.

Löneläget oktober 2024

PUBLIKATION

Lönerna i Sverige ökar med cirka 4 procent i årstakt, medan industrins kostnadsmärke är 3,3 procent. Löneökningarna ligger i nivå med USA, men något under euroområdet. Över de senaste åren har Sveriges löneutveckling varit i linje med Tyskland och euroområdet. Den kostnadsmässiga konkurrenskraften har stärkts på medellång sikt tack vare god industriproduktivitet och en svagare krona.

Så varierar inkomstskillnaden i olika grupper

NYHET

Lönestatistik

Om en person är etablerad på arbetsmarknaden eller inte är den viktigaste faktorn som styr nivån på den disponibla inkomsten för både kvinnor och män. Men hur stor inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var varierade även om man delar upp befolkningen efter exempelvis ålder, utbildningsnivå och födelseland.

Medlingsinstitutet får ytterligare uppgift

NYHET

Kollektivavtal

Lönebildning

Regeringen har beslutat om ändringar i Medlingsinstitutets instruktion. Dessa innebär att myndigheten ska ansvara för rapporteringen enligt minimilönedirektivet till EU-kommissionen. Dessutom förtydligas att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska vara lönenormerande.

Stora möjligheter i lokala kollektivavtal

NYHET

Kollektivavtal

Lönebildning

Centrala kollektivavtal reglerar de grundläggande villkoren och rättigheterna i branschen. I lokala kollektivavtal kan arbetsgivare och lokala fack förändra och anpassa villkoren till verksamhetens behov eller till de anställdas önskemål.

Långt mellan krav och utfall i Tyskland

NYHET

Lönestatistik

Den svenska exportberoende ekonomin tar ofta intryck av Tyskland, även vad gäller lönebildningen. Historien visar dock att det är långt mellan krav och utfall i Tyskland. De centralt avtalade löneökningarna blir i regel betydligt lägre än kraven och det är inte ovanligt att de utgående genomsnittslönerna stiger långsammare än vad de centrala avtalen indikerar.

Så skiljer sig inkomsten åt i hushållen

NYHET

Lönestatistik

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i samma hushåll var 22,2 procent 2022. Sedan 2011 har inkomstskillnaden inom hushållen minskat med 3,6 procentenheter. Jämför man hushåll med och utan barn som bor hemma framgår att skillnaden var större i hushåll med barn än hushåll utan barn.