Det mest inflytelserika kollektivavtalet i Tyskland, mellan IG Metall och Gesamtmetall inom metall- och elektronikindustrin, löpte ut den 30 september 2024. Det är dock fortfarande fredsplikt och förhandlingar pågår i skrivande stund. Fredsplikten löper ut den 28 oktober men det brukar dröja några veckor ytterligare innan ett nytt avtal är på plats.

Förhandlingsläget inom den tyska industrin är komplicerat. Industriproduktionen har stagnerat de senaste åren och är nu inne i en negativ trend. Detta beror på faktorer som försenad elektrifiering, låg global efterfrågan och stigande kostnader. Samtidigt har reallönerna för anställda inom tysk industri pressats ner mer än i till exempel Sverige, och personalbristen kvarstår.

Kraven från IG Metall inför det nya avtalet är att lönerna ska höjas med 7 procent på ett år.[1] Det är inte lika höga krav som ställdes 2022, då kravet var 8,3 procent, men kravet är bland de högre på 2000-talet (se diagram 1).

Diagram 1. Krävda, avtalade och utgående löner i tysk tillverkningsindustri

Anmärkning: Kraven från IG Metall ställs i regel i slutet av året och avser 12 månaders förändringstakt. I diagrammet förlängs kraven så att de avser innevarande år och kommande avtalsår utan nya krav. År 2010, 2011 och 2020 ställdes inga lönekrav. Avtalade och utgående löneökningar avser årsgenomsnittet januari-december respektive år. Utgående löner är beräknade med Eurostats Labour Cost index (LCI).
Källor: Bundesbank, Destatis, Eurostat, Gesamtmetall och Medlingsinstitutet.

Det är långt mellan krav och utfall i Tyskland. Dels blir de centralt avtalade löneökningarna i regel betydligt lägre än de krävda. Dels är det inte ovanligt att de utgående genomsnittslönerna stiger långsammare än vad de centrala kollektivavtalen indikerar.

En skillnad mot Sverige är att löneavtalen anger de lägsta lönenivåerna för yrkesgrupper efter erfarenhet, snarare än en garanterad löneökningstakt för hela kollektivet anställda. Därutöver är det färre som berörs av kollektivavtal än i Sverige.

Arbetsgivarna i Gesamtmetall ger inte alltid ett siffersatt motbud på IG Metalls lönekrav. I år svarade de dock med att den 15 oktober erbjuda löneökningar om 3,6 procent på 27 månader, [2] vilket omräknat till årstakt blir 1,6 procent.

Läs mer i Löneläget oktober 2024, som publiceras den 23 oktober.


[1] https://standort-staerken.de/nordmetall-legt-angebot-ueber-36-prozent-vor

[2] https://www.igmetall.de/tarif/tarifrunden/metall-und-elektro/forderung-empfehlung-beschluss-2024

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.