I Sverige är lönerna generellt sett starkt kopplade till industrins förhandlingar. Förhandlingarna avgörs av en mängd faktorer, men hur internationella industrilöner, särskilt tyska, utvecklas är en av dessa. Sett till genomsnittslönen följs industrilönerna i Tyskland och i Sverige åt över tid. Till exempel steg lönerna med 17 procent mellan juli 2019 och juli 2024 i såväl Tyskland som i Sverige.

Eftersom även inflationstakten varit ungefär densamma i Tyskland och i Sverige de senaste åren har även reallönerna för anställda inom tysk och svensk tillverkningsindustri utvecklats nästan identiskt på senare år.

Starkare produktivitetsutveckling i svensk industri

Sedan 2020 har de svenska enhetsarbetskostnaderna inom industrin ökat mindre än i omvärlden, tack vare en starkare produktivitetsutveckling. Endast i Danmark och Storbritannien har industriproduktiviteten stigit snabbare. Tar vi hänsyn till kronans försvagning har enhetsarbetskostnaderna i Sverige ökat ännu långsammare än i andra länder.

Vinstandelen minskar successivt

Sedan 2021 har intäkterna i genomsnitt ökat snabbare än löneutbetalningarna. Det beror delvis på att efterfrågan på varor varit högre än utbudet till rådande priser, vilket lett till en markant ökning av vinstandelen både i Sverige och internationellt.

På senare tid har dock arbetskostnaderna tagit fart och produktiviteten minskat, vilket har lett till att vinstandelen minskat. Den främsta orsaken till att den totala vinstandelen är på nedgång är att industrins marginaler har försämrats, både i Sverige och i euroområdet.

Högre lönekostnadstryck

Sett över lång tid brukar enhetsarbetskostnaderna i hela ekonomin utvecklas i ungefär samma takt som priserna och även dessa har stigit snabbt på senare år. Sedan 2023 har enhetsarbetskostnaderna ökat med i genomsnitt 5,7 procent per år i Sverige, jämfört med 5,6 procent i euroområdet. Det är betydligt högre än 1-2 procent per år under låginflationsperioden 2013- 2019.

Den stora frågan framöver är om högre arbetskostnader gör det svårare för företagen att hålla priserna nere eller om avtagande prisökningar leder till en långsammare löneutveckling.

Dokument:

Löneläget oktober 2024 (pdf, 1 mb)

Länkar:

Långt mellan krav och utfall i Tyskland

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.