Medlingsinstitutet har tagit fram en rapport som kortfattat beskriver olika modeller för uppräkning av minimilönenivåer och går igenom den aktuella utvecklingen och diskussionen i ett antal länder.
Med en förutsebar nivå på inflationen och relativt stabil löneökningstakt har det under ett par decennier varit relativt enkelt att i förväg bestämma en nivå på den nationella minimilönen som är rimlig i relation till löne- och kostnadsökningen i ekonomin. Detta har snabbt förändrats i och med den kostnadskris som nu drabbar världen.
De lagstadgade minimilönerna i Europa har höjts betydligt under det senaste året, samtidigt har det reala värdet av dem minskat. Redan i januari hade inflationen ätit upp årets höjning av de lagstadgade minimilönerna i två tredjedelar av Europas länder.
En annan utmaning är att flera länder har automatiska indexeringsmekanismer. Omkring hälften av de länder i EU som har lagstadgade minimilöner har regler som innebär att förändringen i lönekostnader, prisökningar eller levnadskostnader är en faktor att ta hänsyn till när minimilönens nivå fastställs. I ett antal länder är nivån på minimilönen automatiskt knuten till levnadskostnadernas utveckling. I exempelvis Frankrike får prisökningarna direkt genomslag på minimilönen.
Frågan är om höjda minimilönenivåer i sig riskerar att bidra till en inflationsspiral om resten av lönefördelningen anpassar sig efter höjda minimilöner. Även trösklarna in på arbetsmarknaden kan komma att påverkas, liksom lönebildningens funktionssätt. Prioriteringarna i parternas avtalsförhandlingar kan förändras beroende på hur minimilönenivåerna revideras.
– Lönebildningens funktionssätt är viktigt för att kunna få ned inflationen till normala nivåer igen. Hög inflation sätter dock genom olika mekanismer press på regeringar att höja minimilönerna och det kan bidra till att det uppstår en bekymmersam löne- och prisspiral i flera europeiska länder, kommenterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.
Dokument:
Rapport: Lagstadgade minimilöner i Europa hösten 2022 (pdf)
Länkar:
Prenumerera på Medlingsinstitutets månadsvisa nyhetsbrev (extern länk via Get a Newsletter)