Det första preliminära löneutfallet i privat och offentlig sektor uppgick till 4,0 respektive 3,1 procent i juli. Enligt Medlingsinstitutets modellskattningar väntas dock lönerna ha ökat med 4,2 respektive 3,6 procent när statistiken blir definitiv. Sammantaget väntas lönerna i hela ekonomin ha ökat med 4,1 procent när retroaktiva löner betalats ut.

– Löneökningstakten har dämpats något jämfört med årets inledning i och med att industrins kostnadsmärke har minskat från en årlig ökningstakt på 4,1 procent till 3,3 procent, säger Petter Hällberg.

Reallönerna beräknat med inflationen exklusive boräntekostnader (KPIF) ökade med 2,4 procent jämfört med förra året. Även räknat med inflationen inklusive effekterna av högre boräntor (KPI) steg reallönen med 1,5 procent i juli.

– Reallönerna beräknat med KPIF har stigit med totalt 3,9 procent 16 månader efter att det senaste kostnadsmärket etablerades i april förra året. Det är den snabbaste reallöneökningen som noterats vid motsvarande tidpunkt under 2000-talet, säger Petter Hällberg.

Om statistiken:

De väntade löneökningstakter som redovisas här är prognoser på vad konjunkturlönestatistiken väntas visa när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och statistiken blivit definitiv, vilket sker 12 månader efter det första utfallet. I konjunkturlönestatistiken bokförs lönen den månad som den tjänades in. Statistiken revideras därför upp i takt med att lönerevisionerna blir klara. Prognoserna bygger på Medlingsinstitutets modellskattningar som fångar statistikens tidigare revideringsmönster.

De flesta löntagare har lönerevision i april eller maj månad och det är generellt sett större prognososäkerhet för den retroaktiva lönen under vår- och sommarmånaderna.

Enligt den statistiska modellen blir det definitiva utfallet mellan 3,8 och 4,3 procent enligt ett 90-procentigt konfidensintervall. Det är ett vidare intervall än vanligt till följd av en hög osäkerhet i offentlig sektor. Det kan inte uteslutas att det definitiva utfallet hamnar utanför det angivna intervallet.

Dokument:

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. juli 2024 (pdf)

Länkar:

Konjunkturlönestatistik

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.