I privat sektor finns ett tydligt samband mellan de anställdas utbildningsnivå och kollektivavtalstäckning. Ju högre utbildningsnivå desto lägre är täckningsgraden. Det här beror naturligtvis på att de med högst utbildning har tjänstemannayrken, där kollektivavtalstäckningen är lägre, i stor utsträckning samt att de med kortast utbildning i regel återfinns i arbetaryrken.

Andel anställda som täcks av kollektivavtal fördelat på utbildningsnivå. Privat sektor 2023

Andel anställda som täcks av kollektivavtal är lägst bland de med forskarutbildning och högst bland de som endast har förgymnasial utbildning.
Källa: Medlingsinstitutet

Ungefär 72 procent av de forskarutbildade och 77 procent av de med en lång eftergymnasial utbildning omfattas av kollektivavtal. Det kan jämföras med att 87 procent av de privatanställda med förgymnasial utbildning som högsta utbildning täcks av kollektivavtal.

Med tanke på att den genomsnittliga utbildningsnivån har ökat över tid samtidigt som det finns ett negativt samband mellan utbildningsnivå och kollektivavtalstäckning är det slående hur stabil täckningsgraden varit de senaste decennierna. I privat sektor har kollektivavtalstäckningen länge legat mellan 80 och 85 procent.

Dokument:

Kollektivavtalstäckning och arbetsmarknadens organisationer (pdf, 5mb)

Tabeller och diagram till rapporten (excel)

Länkar:

Kollektivavtalstäckning och organisationsgrad

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.