Medlingsinstitutet har för andra gången fått i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Resultatet presenteras i rapporten ”Inkomstskillnader mellan kvinnor och män 2022”.

Analysen visar att den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnors och mäns disponibla inkomster var 23,3 procent för år 2022. Jämför man istället medianinkomsten, det vill säga den mittersta observationen, var skillnaden 18,4 procent.

Jämfört med den senaste rapporten från Medlingsinstitutet som avsåg 2020 så har den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomster ökat med 1,2 procent. För medianinkomsten har däremot skillnaden minskat med 0,5 procentenheter.

– Utvecklingen ser olika ut beroende på vilket mått man använder. De genomsnittliga skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det är till stor del en effekt av att gruppen med de allra högsta inkomsterna, där männen är överrepresenterade, drar ifrån. Samtidigt minskar skillnaderna i en stor del av befolkningen, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

I rapporten presenteras även beräkningar av skillnader i mäns och kvinnors livsinkomster födda olika årtionden. Resultaten visar att för individer födda 1950 var livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder 26,9 procent. Männen hade sammanlagt tjänat 18,4 miljoner kronor, medan kvinnorna tjänat 13,4 miljoner kronor.

Analysen visar en trend mot minskade livsinkomstskillnader. Jämför man exempelvis livsinkomstskillnad vid 40 års ålder så var den 36,2 procent för individer födda 1950. För individer födda 1980 var motsvarande skillnad 21,7 procent, en minskning med 14,5 procentenheter.

– Det stora genombrottet för en ökad jämställdhet som skedde på 1970- och 80-talen syns tydligt i statistiken. Det innebar att kvinnor och mäns inkomster närmade sig varandra. Efter denna period går utvecklingen långsammare, säger Irene Wennemo.

I rapporten presenteras även beräkningar av inkomstskillnader mellan kvinnor och män utifrån deras arbetsmarknadssituation, demografiska indelning samt inkomstskillnaden mellan kvinnor och män boende i samma hushåll.

Dokument:

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män 2022 (pdf, 5mb)

Tabell- och diagramunderlag till rapporten (xlsx)

Länkar:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.