Med hjälp av inkomstuppgifter för perioden 1968–2022 kan vi beräkna skillnaden i livsinkomster mellan kvinnor och män. Med livsinkomst menas summan av en persons inkomster under livet.

Tabell: Summan av den sammanräknade förvärvsinkomsten vid olika åldrar och födelseår, samt skillnad mellan kvinnor och män, miljoner kronor och procent

Källa: SCB och egna beräkningar
Alla inkomster har räknats om till 2022 års priser för att kunna jämföras mellan varandra.

Resultaten visar att för individer födda 1950 var kvinnors livsinkomst 73,1 procent av mäns år 2022 (vid 72 års ålder). För yngre årskullar går det inte att beräkna livsinkomsten vid 72 års ålder utan jämförelsen görs istället på en ofullständig livsinkomst som uppnåtts vid en specifik ålder. Jämför vi exempelvis livsinkomstskillnaden vid 40 års ålder så var den 36,2 procent för personer födda 1950. För individer födda 1980 var motsvarande skillnad 21,7 procent.

För individer födda 1990 och 2000 skulle en sammanräknad förvärvsinkomst för kvinnor och män endast täcka ett fåtal år av det totala arbetslivet. Därför använder vi för dessa årskullar en alternativ metod där framskrivningar görs utifrån inkomstsuppgifter avseende det år personerna fyller 20.

Dessa uppskattningar visar att för individer födda 1990 så kommer livsinkomst­skillnaden uppgå till 21,3 procent vid 72 års ålder. Motsvarande beräkning för de födda 2000 visar på en livsinkomstskillnad på 18,1 procent vid 72 års ålder.

Sysselsättningsgraden bland kvinnor har ökat

En förklaring till att de sammanräknade inkomstskillnaderna har minskat för de årskullar som är födda efter 1950 är att sysselsättningsgraden bland kvinnor har ökat över tid. Skillnaden har också påverkats av andra demografiska faktorer. När det gäller utbildnings­nivån har andelen kvinnor födda 1980 med eftergymnasial utbildning mer än tredubblats om man jämför de som är födda 1950. Under samma period har även genom­snittsåldern för förstföderskor ökat.

Dokument:

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män 2022 (pdf, 5mb)

Tabeller och diagram till rapporten ovan (xlsx)

Länkar:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.