Osäkerheten om den definitiva löneökningstakten i maj är förhöjd. Vårens avtalsrörelse i den kommunala sektorn har lett till att en ovanligt hög andel av de utgående lönerna betalas ut retroaktivt.

Det första preliminära löneutfallet i privat och offentlig sektor uppgick till 4,1 respektive 1,3 procent i maj. Enligt Medlingsinstitutets modellskattningar väntas dock lönerna ha ökat med 4,5 respektive 3,4 procent när statistiken blir definitiv. Sammantaget väntas lönerna i hela ekonomin ha ökat med 3,8 procent när statistiken blir definitiv.

– Under årets inledning ökade lönerna med i genomsnitt 4,4 procent. Löneökningstakten har dock dämpats nu i och med att industrins kostnadsmärke har minskat från en årlig ökningstakt på 4,1 procent till 3,3 procent, säger Petter Hällberg.

Konsumentpriserna exklusive boräntekostnader (KPIF) steg med 2,3 procent i maj 2024 jämfört med maj 2023 enligt SCB. Inklusive boräntekostnader (KPI) var dock inflationen 3,7 procent.  

– De nominella lönerna ökar något långsammare, men eftersom inflationen är nära Riksbankens mål är reallönerna fortsatt inne i en återhämtningsfas. Om man räknar bort boräntekostnaderna från inflationen steg reallönerna (KPIF) med 1,5 procent jämfört med förra året. Ränteläget är dock fortsatt betydligt högre än för ett år sedan och inklusive effekterna av ökade boräntekostnader ökade reallönerna (KPI) knappt med 0,1 procent i maj, säger Petter Hällberg.

Om statistiken:

De väntade löneökningstakter som redovisas här är prognoser på vad konjunkturlönestatistiken väntas visa när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och statistiken blivit definitiv, vilket sker 12 månader efter det första utfallet. I konjunkturlönestatistiken bokförs lönen den månad som den tjänades in. Statistiken revideras därför upp i takt med att lönerevisionerna blir klara. Prognoserna bygger på Medlingsinstitutets modellskattningar som fångar statistikens tidigare revideringsmönster.

De flesta löntagare har lönerevision i april eller maj månad och det är generellt sett större prognososäkerhet för den retroaktiva lönen under dessa månader.

Enligt den statistiska modellen blir det definitiva utfallet mellan 3,7 och 4,0 procent enligt ett 90-procentigt konfidensintervall. Det kan dock inte uteslutas att det definitiva utfallet hamnar utanför detta intervall.

Dokument:

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. maj 2024 (pdf, 1 mb)

Länkar:

Konjunkturlönestatistik (diagram och underlag till aktuell statistik)

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.