Den nya delen i instruktionen innebär att Medlingsinstitutet vartannat år ska lämna uppgifter och information om bland annat kollektivavtalstäckning i Sverige till EU-kommissionen. Detta är en följd av implementeringen av EU-direktivet om minimilöner.

– Medlingsinstitutet har sedan en tid tillbaka påbörjat arbetet med rapporteringen till EU-kommissionen i samverkan med arbetsmarknadens parter. I budgetpropositionen för 2025 finns det också med ett förslag om att vi ska få resurstillskott för att hantera uppdraget. Vi ser fram emot att fortsätta detta arbete och hitta lösningar på hur detta ska gå till utan att den svenska partsmodellen påverkas negativt, säger generaldirektör Irene Wennemo i en kommentar.

Sedan tidigare har myndigheten i uppgift ta tillvara och upprätthålla den samsyn som finns på arbetsmarknaden om den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll. I instruktionen förtydligas nu att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som är lönenormerande.

Instruktionsändringarna träder i kraft den 15 november 2024.

Länkar:

Förordning om ändring i förordningen (2007:912) med instruktion för Medlingsinstitutet (svenskforfattningssamling.se)

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.