Kollektivavtalstäckningen, dvs hur många anställda som omfattas av kollektivavtal på sin arbetsplats, har legat stabilt mellan 88 och 90 procent sedan mitten av 1990-talet.

Under 2023 omfattades 88 procent av alla anställda i åldersgruppen 18–66 år av kollektivavtal. I offentlig sektor omfattas alla anställda av kollektivavtal så där är täckningsgraden 100 procent.

I privat sektor var täckningsgraden 83 procent år 2023. Det innebär att drygt 550 000 anställda inte omfattades av kollektiv­avtal. Knappt hälften av dem arbetar i företag med 1–9 anställda.

– Det finns ett tydligt samband mellan täckningsgrad och företagsstorlek. Kollektiv­avtalstäckningen är lägst i företag med färre än tio anställda, men ökar successivt med företagsstorleken. Nästan alla företag med minst 500 anställda har kollektivavtal, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Ungefär 90 procent av arbetarna och 75 procent av tjänstemännen omfattades av kollektivavtal i privat sektor. Samtidigt är andelen arbetstagare som är med i facket lägre bland arbetare än bland tjänstemän. Sett till hela arbetsmarknaden var 58 procent av arbetarna och 73 procent av tjänstemännen med i facket år 2023.

Rapporten ”Kollektivavtalstäckning och arbetsmarknadens organisationer” innehåller uppgifter om kollektivavtalstäckning, organisationsgrad och medlemsutvecklingen i fackförbund och arbetsgivarorganisationer samt förlorade arbetsdagar i Norden.

Om statistiken:

Sedan 2022 samlar SCB, på uppdrag av Medlingsinstitutet, in uppgift om förekomst av kollektivavtal i samband med den årliga insamlingen av lönestrukturstatistiken.

Lönestrukturstatistiken är en totalundersökning för kommuner, regioner och staten. För privat sektor är det en urvalsundersökning, som omfattar cirka 50 procent av det totala antalet anställda i privat sektor. Målpopulationen i undersökningen består av individer i åldern 18–66 år med fasta och tillfälliga anställningar samt verksamma företa­gare/delägare med lön och anställningsvillkor enligt avtal.

Dokument:

Kollektivavtalstäckning och arbetsmarknadens organisationer (pdf, 5mb)

Tabeller och diagram till rapporten (excel)

Länkar:

Kollektivavtalstäckning och organisationsgrad

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.