Det första preliminära löneutfallet i privat och offentlig sektor uppgick till 4,0 respektive 3,1 procent i juni. Enligt Medlingsinstitutets modellskattningar väntas dock lönerna ha ökat med 4,3 respektive 3,5 procent när statistiken blir definitiv. Sammantaget väntas lönerna i hela ekonomin ha ökat med 4,0 procent när retroaktiva löner betalats ut.

– Löneökningstakten har dämpats något jämfört med årets inledning i och med att industrins kostnadsmärke har minskat från en årlig ökningstakt på 4,1 procent till 3,3 procent, säger Petter Hällberg.

Konsumentpriserna exklusive boräntekostnader (KPIF) steg med 1,3 procent i juni 2024 jämfört med juni 2023 enligt SCB. Inklusive boräntekostnader (KPI) var dock inflationen dubbelt så hög, det vill säga 2,6 procent.

– Eftersom inflationen exklusive boräntekostnader (KPIF) var lägre än Riksbankens mål steg reallönerna märkbart i juni. Justerat för inflationen ökade lönerna med 2,7 procent jämfört med förra året. Så snabb uppgång av reallönen har inte noterats sedan 2014. Även inklusive effekterna av ökade boräntekostnader ökade reallönerna och steg med 1,4 procent i juni, säger Petter Hällberg.

Osäkerheten om den definitiva löneökningstakten i juni är förhöjd. Vårens avtalsrörelse i den kommunala sektorn har lett till att en hög andel av de utgående lönerna betalas ut retroaktivt.

Om statistiken:

De väntade löneökningstakter som redovisas här är prognoser på vad konjunkturlönestatistiken väntas visa när alla retroaktiva löneutbetalningar har tillkommit och statistiken blivit definitiv, vilket sker 12 månader efter det första utfallet. I konjunkturlönestatistiken bokförs lönen den månad som den tjänades in. Statistiken revideras därför upp i takt med att lönerevisionerna blir klara. Prognoserna bygger på Medlingsinstitutets modellskattningar som fångar statistikens tidigare revideringsmönster.

De flesta löntagare har lönerevision i april eller maj månad och det är generellt sett större prognososäkerhet för den retroaktiva lönen under det andra kvartalet.

Enligt den statistiska modellen blir det definitiva utfallet mellan 3,9 och 4,2 procent enligt ett 90-procentigt konfidensintervall. Det kan dock inte uteslutas att det definitiva utfallet hamnar utanför detta intervall.

Dokument:

Löneutvecklingen i Sverige t.o.m. juni 2024 (pdf, 1 mb)

Länkar:

Jämförelse: Så har reallönen utvecklats

Konjunkturlönestatistik

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.