Medianlönenär den mittersta lönen i en grupp löner som sorterats i storleksordning från den lägsta till den högsta. Den tionde percentilen är den lönenivå som 10 procent av lönerna ligger under och den 90:e percentilen är den lönenivå som 90 procent av lönerna ligger under.

Vid jämförelser av medianlön används månadslönemåttet och deltidslöner har räknats om till heltid.

Lönefördelning 2023

lonefördelning 2023
Anmärkning: Av diagramtekniska skäl i fördelningen har månadslöner lika med eller högre än 80 000 kronor summerats i stapeln för denna nivå i diagrammet.
Källa: Medlingsinstitutet

Diagrammet visar lönefördelningen för samtliga anställda 2023. Medianlönen uppgick 2023 till 35 600 kronor, vilket kan jämföras med medelvärdet som var 39 900 kronor. Att medelvärdet var högre än medianen beror på att fördelningen är ”högerskev”, det vill säga att det är vanligare med löner som är mycket högre än de mest typiska lönerna än med löner som är mycket lägre.

Lönefördelningen 2023 skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Kvinnor hade både lägre medianlön och medellön än män. Jämför man kvinnors och mäns löner vid den tionde percentilen (P10) ser man att skillnaden var relativt liten.

I den övre delen av fördelningen, vid den nittionde percentilen (P90), var skillnaden mellan kvinnors och mäns löner klart större.

Jämför man hur stor andel av de anställda som hade en månadslön på 80 000 kronor eller mer var denna dubbelt så stor bland män (4 procent) som bland kvinnor (2 procent).

Fördelning av månadslön uppdelat efter kön, 2023 Andel av män respektive kvinnor i procent

Anmärkning: Av diagramtekniska skäl i fördelningen har månadslöner lika med eller högre än 80 000 kronor summerats i stapeln för denna nivå i diagrammet.
Källa: Medlingsinstitutet.

Dokument:

Lönefördelning 2023 (xlsx)

Länkar:

Lönestrukturstatistik

Räkna med medianlön eller genomsnittslön?

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.