Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i samma hushåll var 22,2 procent 2022. Jäm­för vi skillnaden i hushåll med och utan hemmavarande barn framgår att skillnaden var större i hushåll med barn än i hushåll utan barn.  Över tid har inkomstskillnaden inom hus­hållen minskat, från 25,8 procent 2011 till 22,2 procent 2022. Tydligast har minskningen varit i hushåll med barn som bor hemma.

Diagram Inkomstskillnad inom hushåll, procent, 2011-2022

Utvecklingen av inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i samtliga hushåll samt med eller utan hemmavarande barn åren 2011-2022
Källa: SCB och egna beräkningar

Bland sammanboende med hemmavarande barn var skillnaden störst i de hushåll där kvinnorna var i åldern 20–29 år. I dessa hushåll hade kvinnor 38,9 procent lägre disponibel inkomst än männen. En möjlig förklaring är att kvinnorna i dessa hushåll i stor utsträckning är föräldralediga och därmed har ett lägre arbetsutbud. Detta stöds även av att skillnaden i mark­nadsinkomst uppgår till hela 66,4 procent.

Tabell Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i samma hushåll, marknadsinkomst samt disponibel inkomst, procent, 2022

Anmärkning: Män som är sammanboende kan vara äldre än 64, då kvinnans ålder styr om hushållet är inkluderat i populationen. Källa: SCB och egna beräkningar

Inkomstskillnaden beräknat på marknadsinkomsten var högre än motsva­rande skillnad beräknat på den disponibla inkomsten i hushåll med hemmavarande barn. Att det är större skillnad i marknadsinkomst beror troligtvis på en ojämn fördelning av uttaget av föräldraledighet och tillfällig vård av barn. Skillnaden i disponibel inkomst blir mindre i och med att transfereringssystemet till viss del kompenserar för kvinnors minskade marknadsinkomster.

Inom hushållstypen sammanboende utan barn där kvinnan är över 50 år var skillnaden i marknadsinkomst mindre än skillnaden i disponibel inkomst. En förklaring till detta kan vara att mannen, som i genomsnitt är äldre, har gått i pension före kvinnan i hushållet.

Dokument:

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män 2022 (pdf, 5mb)

Tabeller och diagram till rapporten ovan (xlsx)

Länkar:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.