I rapporten om inkomstskillnaden 2022 delas befolkningen in i ett antal grupper efter arbetsmarknadsstatus, ålder, födelseland och utbildningsnivå. I samtliga grupper som presenteras i rapporten förutom studerande så var mäns inkomster högre än kvinnors.

Den viktigaste faktorn som styr nivån på den disponibla inkomsten för både kvinnor och män är etableringen på arbetsmarknaden. Delar man upp befolkningen efter arbetsmarknadsstatus[1] och jämför inkomstskillnaden mellan kvinnor och män framgår att den år 2022 var som störst bland pensionärer, där den uppgick till 24,2 procent. Även om dessa personer hade gått i pension och alltså inte arbetade 2022 är deras inkomster i stor utsträckning en följd av deras arbetsmarknadsdeltagande tidigare i livet.

Näst störst var skillnaden bland de sysselsatta, där den var 21,6 procent. Även inom gruppen sysselsatta varierade stor­leken på inkomstskillnaden. Bland företagare var inkomstskillnaden större än bland anställda. Jämförs olika grupper av anställda var inkomstskillnaden störst bland tjänstemän i privat sektor och lägst bland anställda i kommuner.

Inkomstskillnad mellan kvinnor och män i olika grupper på arbetsmarknaden, 2022

Kvinnors disponibla inkmst i % av mäns i olika grupper på arbetsmarknaden 2022
Källa: SCB och egna beräkningar

Delar vi upp befolkningen i olika åldersgrupper var inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män större bland personer i åldern 65 år och uppåt än i den delen av befolkningen som är 20–64 år. En viktig förklaring till det är att män i större utsträckning än kvinnor fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65.

Jämförs inrikes och utrikes födda framgår att inkomstskillnaden mellan könen var större bland inrikes födda än bland utrikes födda. Samtidigt var inkomstnivån klart lägre bland de utrikes födda. Även inom gruppen utrikes födda finns en stor variation i inkomstnivå och skillnad mellan könen. Exempelvis var inkomstskillnaden mellan kvinnor och män större bland utrikes födda med kort vistelsetid (0-9 år) samtidigt som den var relativt liten bland kvinnor och män med afrikansk bakgrund.

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i olika demografiska grupper, 2022

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i olika demografiska grupper, 2022
Källa: SCB och egna beräkningar

En annan faktor som på många sätt är viktig för en individs inkomster är vilken utbildningsnivå den har. Delar man upp befolkningen efter utbildningsnivå så var den indivi­duella disponibla inkomsten 2022 högst bland de med en längre eftergymnasial utbildning. Jämför vi kvinnors och mäns inkomster framgår att mäns inkomster var högre än kvinnors i samt­liga grupper.

Inkomstskillnaden var minst i gruppen med gymnasial utbildning, där den uppgick till 25,0 pro­cent. Bland personer med en eftergymnasial utbildning på tre år eller mer var inkomstskillnaden 27,2 procent 2022, en ökning med 1,6 procentenheter sedan 2020.

Beskrivande tabell, befolkningen efter utbildningsnivå

Beskrivande tabell, befolkningen efter utbildningsnivå, inkomstskillnaden mellan kvinnor och män 2022
Källa: SCB och egna beräkningar

Dokument:

Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män 2022 (pdf, 5 mb)

Länkar:

Inkomstskillnader mellan kvinnor och män


[1] Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS) är en registerbaserad statistikprodukt som tas fram av SCB. Den klassificerar personer i olika grupper med hjälp av information från till exempel skatteverket, arbetsförmedlingen, CSN m.fl.