I regleringsbrevet för 2025 fick Medlingsinstitutet i uppdrag att ”redovisa vilka relativlöneförändringar som har skett för olika yrken mellan 2014 och 2024”. Med relativlöneförändring menas utvecklingen av löneläget för en grupp på arbetsmarknaden i förhållande till andra grupper.
Hur går det till när man studerar relativlöneförändringar?
– Det vi gör är att helt enkelt jämföra löneökningar för olika yrkesgrupper. Vilka yrken har haft den starkaste respektive svagaste löneutvecklingen? Hur ser det ut med könsbalansen i de olika yrkena är också en aspekt som brukar vägas in, berättar Petter Hällberg, makroekonom på Medlingsinstitutet.
Medlingsinstitutet har tidigare gjort en analys av relativlöneförändringar för olika yrkesgrupper, även det ett regeringsuppdrag. Men den analysen omfattade en betydligt kortare period (2014–2017).
– Den analysen visade att löneutvecklingen var starkast i yrken där det rådde personalbrist eller där det gjordes olika satsningar som exempelvis på lärare och undersköterskor.
Bland de yrken som hade haft en gynnsam löneutveckling fanns många med krav på högskoleutbildning. Löneutvecklingen var relativt svag bland yrken med lägre krav på utbildning och bland yrken inom administration och kundtjänst.
– En stor del av de grupper som hade de mest positiva relativlöneförändringarna är kvinnodominerade och tillhör de större yrkesgrupperna på arbetsmarknaden, som undersköterskor, lärare och sjuksköterskor, säger Petter Hällberg.
Bland mer manligt dominerade yrken var löneutvecklingen särskilt god inom bygg- och entreprenadbranschen under åren 2014–2017. Övriga mansdominerade yrken med tydliga positiva relativlöneförändringar var grupperna väktare och ordningsvakter samt systemanalytiker och it-arkitekter.
– När det sker förändringar i det relativa löneläget för olika yrken kan det bero på en rad tillfälligheter, särskilt på kort sikt. Det nya uppdraget omfattar löneutvecklingen under tio år jämfört med tidigare endast tre år. Det kan ge en säkrare bild av relativlöneförändringarna på den svenska arbetsmarknaden.
Senast den 26 mars 2026 ska Medlingsinstitutet lämna en skriftlig redovisning av uppdraget till regeringen. I uppdraget ingår även att analysera hur de centrala kollektivavtalen har konstruerats för att underlätta de lokala parternas arbete med lönefrågor ur ett jämställdhetsperspektiv.
Dokument:
Nyhetsbrev:
Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.