De svenska lönerna ökade med 4,0 procent fjärde kvartalet 2024, enligt Medlingsinstitutets modellskattning av den internationellt jämförbara lönestatistiken (LCI). Samtidigt steg lönerna i USA med 3,9 procent och i euroområdet med 4,6 procent. Det är i nivå med USA (3,9 procent) men under euroområdet (4,6 procent).

Löneökningstakten under fjärde kvartalet 2024 stämmer i stort sett överens med siffrorna för helåret. 2024 ökade lönerna i genomsnitt med 4,0 procent i Sverige, 4,1 procent i USA och 4,5 procent i euroområdet. De svenska lönerna utvecklades därmed något högre än industrimärket, som var 3,5 procent i genomsnitt för kalenderåret 2024.

Lönerna i USA har successivt försvagats sedan den kraftiga uppgången som inleddes 2021. I Sverige har lönerna dämpats något sedan andra kvartalet 2024. I euroområdet har löneökningstakten däremot legat kring 4,5 procent under två års tid. Det är en utveckling som delvis speglar en eftersläpande kompensation för en svag löneutveckling under pandemiåret 2021.


Diagram 1. Löner internationellt

Löneutveckling enligt LCI i Sverige och Europa och ECI i USA
Löner enligt LCI (WAG) i Europa och ECI i USA. Prel. Utfall är det preliminära utfallet i Sverige fjärde kvartalet (3,8 procent), medan linjen samma kvartal visar Medlingsinstitutets modellskattning. Källor: BLS, Eurostat och Medlingsinstitutet.


I flera länder har nu löntagarna återfått eller till och med ökat sina reallöner jämfört med 2019. Under perioden 2020–2024 har reallönerna återställts eller ökat i bland annat Nederländerna, Storbritannien, Österrike och Portugal.

Den svenska reallöneutvecklingen liknar den tyska de senaste åren och behöver stiga ett par procent för att återställas till 2019 års nivå. För att komma upp till 2021 års nivå måste den öka ytterligare ett par procent.


Diagram 2. Reallöner

Lön enligt WAG i Labour Cost Index för europeiska länder och Employment Cost Index för USA för perioden 2019-2025
Lön enligt WAG i Labour Cost Index för europeiska länder och Employment Cost Index för USA. Inflationskomponenten avser harmoniserat konsumentprisindex för Europa. Källor: BLS, Eurostat och Medlingsinstitutet.

Mer återhållsamma löneökningar framöver?

I euroområdet dämpades de avtalade löneökningarna under fjärde kvartalet 2024, efter en tillfällig uppgång under det tredje kvartalet. Det finns flera tecken på att löneökningarna kan bli mer återhållsamma framöver.

Ett sådant är rekryteringsföretaget Indeeds mätningar av annonserade löner, som ofta fungerar som en tidig signal för hur avtalade löner utvecklas, om än med viss eftersläpning. Ökningstakten i denna indikator har tydligt avtagit – från toppnivåer på omkring 5 procent för några år sedan till 2,5 procent vid den senaste mätningen.

Denna utveckling bekräftas även av nya avtal inom den tyska metallindustrin, vars löneavtal har stor betydelse för euroområdet som helhet.


Diagram 3. Indikatorer för löneökningar

Indikatorer för löneutvecklingen i Sverige, Europa och USA för perioden 2917-2025
Industrimärket avser genomsnittlig årlig förändring per respektive avtalsperiod för de totala avtalade arbetskostnadsökningarna. ECB:s indikator över avtalade löner baseras på nationella icke-harmoniserade data och innefattar överenskomna löneökningar mellan arbetstagare och arbetsgivare. Indeeds löneindikator, som här är förskjuten 6 månader framåt, väger samman löner i jobbannonser i Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland. Källor: Medlingsinstitutet, ECB och Indeed.


Läs mer om löneutvecklingen i Sverige och omvärlden, konkurrenskraften samt konjunktur-, inflations- och valutautvecklingen i rapporten nedan.

Relaterade dokument

Nyhetsbrev:

Prenumerera på vårt månadsvisa nyhetsbrev. Fyll i din e-postadress nedan. Dina uppgifter används enbart till utskick av nyhetsbrevet.