- En jämförelse av kvinnors och mäns disponibla inkomster visar att kvinnors inkomster var 23,3 procent lägre jämfört med mäns inkomster 2022. I jämförelsen används genomsnittsvärden för kvinnors och mäns disponibla inkomster för hela befolkningen som var 20 år och äldre. Det innebär att skillnaden har ökat med 1,2 procentenheter jämfört med den senaste inkomstrapporten från Medlingsinstitutet som avsåg 2020.
- I och med att inkomstfördelningen är ojämn både bland män och kvinnor får de allra högsta inkomsterna stor inverkan på genomsnittsinkomsten. Därmed kan det vara mer representativt att jämföra skillnaden mellan medianinkomsterna, alltså skillnaden mellan inkomsten för den mittersta kvinnan och mannen i inkomstfördelningen. Då får inte de allra högsta inkomsterna samma effekt. Vid en sådan jämförelse så var skillnaden mindre än skillnaden i genomsnittlig inkomst. Skillnaden i medianinkomst uppgick till 18,4 procent 2022, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med 2020.
- I rapporten jämförs kvinnors och mäns inkomster i ett antal olika grupper, indelade efter arbetsmarknadsstatus, ålder, födelseland och utbildningsnivå. Gemensamt för samtliga grupper som beskrivs i rapporten, utom gruppen studerande, är att kvinnors genomsnittliga inkomster var lägre än mäns. Däremot varierade storleken på inkomstskillnaden mellan de olika grupperna.
- Jämför man olika grupper utifrån deras arbetsmarknadssituation så var inkomstskillnaden störst bland pensionärer, där den uppgick till 24,2 procent. Näst störst var skillnaden inom gruppen sysselsatta, där den var 21,6 procent.
- Även inom gruppen sysselsatta varierade inkomstskillnadens storlek. Bland företagare var inkomstskillnaden större än bland anställda. Jämförs olika grupper av anställda var inkomstskillnaden störst bland tjänstemän i privat sektor och lägst bland anställda i kommuner.
- Bland utrikes födda uppgick inkomstskillnaden mellan kvinnor och män till 17,5 procent 2022. Det kan jämföras med inrikes födda där inkomstskillnaden var 24,5 procent. Samtidigt var det stora skillnader inom gruppen utrikes födda, både vad gäller inkomstens nivå och skillnaderna mellan kvinnor och män. Bland utrikes födda med en vistelsetid på 0-9 år var inkomstskillnaden mellan kvinnor och män störst (24,1 procent) samtidigt som inkomstnivån var klart lägre än för gruppen utrikes födda som helhet.
- Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män i åldersgruppen 65+ var 28,5 procent. Det är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med 2020. Förutom pensionsinkomsterna, som är den största inkomstkällan i denna grupp, så påverkas inkomstskillnaderna bland de äldre även av skillnader i hur stor andel kvinnor och män som fortsätter att arbeta efter att de fyllt 65.
- I rapporten beräknas även inkomstskillnaden mellan kvinnor och män boende i samma hushåll. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i samma hushåll var 22,2 procent 2022. Jämför man skillnaden i hushåll med och utan hemmavarande barn framgår att skillnaden var större i hushåll med barn än hushåll utan barn. Över tid har inkomstskillnaden inom hushållen minskat, från 25,8 procent 2011 till 22,2 procent 2022.
- Utifrån uppgifter för perioden 1968–2022 kan den sammanräknade inkomstskillnaden över tid för kvinnor och män födda olika årtionden beräknas. Resultaten visar att för individer födda 1950 var livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder 26,9 procent. Männen hade sammanlagt tjänat 18,4 miljoner kronor, medan kvinnorna tjänat 13,4 miljoner kronor.
- Analysen visar en trend mot minskade livsinkomstskillnader. För yngre årskullar går det inte att beräkna livsinkomsten vid 72 års ålder utan jämförelsen görs istället på en ofullständig livsinkomst som uppnåtts vid en specifik ålder. Jämför man exempelvis livsinkomstskillnaden vid 40 års ålder så var den 36,2 procent för individer födda 1950. För individer födda 1980 var motsvarande skillnad 21,7 procent, en minskning med 14,5 procentenheter.
- För de allra yngsta åldersgrupperna används en alternativ metod där beräkningar görs utifrån tvärsnittsdata det år personerna fyller 20. För personer födda år 2000 visar beräkningarna med denna metod att skillnaden i livsinkomst förväntas uppgå till 18,1 procent vid 70 års ålder.
För tabell-och diagramunderlag till rapporten, se denna sida.