I den här rapporten presenterar vi statistik om kollektivavtalstäckningen, hur den utvecklats men också hur det ser ut för olika grupper på arbetsmarknaden. Eftersom alla offentliganställda omfattas av kollektivavtal ligger fokus i första hand på kollektivavtalstäckningen i den privata sektorn.

Vidare bygger modellens legitimitet till stor del på att de som träffar kollektivavtalen, det vill säga arbetsmarknadens parter, representerar så många arbetsgivare respektive arbetstagare som möjligt. rapporten finns ett kapitel om organisationsgraden bland anställda med särskilt fokus på skillnader mellan tillsvidareanställda och dem med visstidsanställning.

Det finns drygt 100 centrala parter på den svenska arbetsmarknaden. Ungefär hälften av dem är arbetsgivarorganisationer och hälften är fackförbund. Rapporten innehåller även en beskrivning av dem.

Det vanligaste är att en kollektivavtalsbindning uppstår genom företags medlemskap i en arbetsgivarorganisation, men företag som inte är medlem i någon arbetsgivarorganisation kan teckna så kallade hängavtal direkt med berörd arbetstagarorganisation. I rapporten presenteras statistik om hängavtal som tecknats 2023 och vilka fackförbund som var parter i dem.

Rapporten innehåller även en jämförelse av hur många arbetsdagar som förlorats på grund av arbetsmarknadskonflikter i Sverige och våra nordiska grannländer.